Kış detoksu ile bedeninizi arındırın

Detoks hem vücuttaki ödemlerden kısa sürede kurtulmak hem de vücudu arındırmak için son yıllarda çok sık tercih edilen yöntemlerden birisi. Detoks uygulamaları hakkında merak edilenleri ve kış aylarında detoks yapmanın faydalarını Diyetisyen Mehtap Yakut ile konuştuk.



Detoks aslında temel olarak yenilenme için hızlı bir başlangıç yapmak diyebiliriz. Zamanla düzensiz ve sağlıksız beslenme, yorucu hayat, sigara ve alkol tüketimi, stres gibi nedenlere bağlı olarak vücudumuzda toksinler birikiyor. Bu toksinlerin etkileri hem fiziksel hem de ruhsal olarak hepimizin üzerinde oldukça olumsuz oluyor. Detoks uygulamaları ile pek çok olumsuz etkiden konforlu bir şekilde kurtulmak, sağlıklı bir zihne ve bedene sahip olmak mümkün. Ayrıca bu uygulamaların bir diğer etkisi de kilo vermeye yardımcı olması olarak ön plana çıkıyor.



KIŞ DETOKSU NASIL YAPILMALI?



Aslında tüm detoks uygulamalarında kişiye özel planlama yapılması önemli. Kış detoksunda ise mevsime uygun sebze ve meyve seçiminin yapılması belirleyici bir kriter. Bu nedenle kişilerin genel olarak değerlendirilmesi sonucunda bir planlama yapılmasını öneriyoruz. Detoks süresinin de yine kişi için sürdürülebilir olması gerekiyor. Daha önce detoks yapmamış ya da uzun zamandır detoks uygulamamış kişiler için 10 günlük bir program arınmaya başlamak için yeterli olacaktır. Yılların birikimi olan toksinlerin birkaç gün içerisinde vücuttan atılması mümkün olmadığı için detoks süresinin ve içeriğinin doğru yapılması gerekir.



KIŞ DETOKSU HERKES İÇİN UYGUN MUDUR?



Kış detoksu uygulaması denildiği zaman çok farklı içeriğe sahip programlardan bahsetmek mümkün. Bu nedenle her detoks programının herkese uygun olmayabileceğini unutmamak önemli. Özellikle de internet üzerinden bulunan tariflerin böbrek, kalp, tansiyon ve diyabet hastaları için oluşturabileceği riskleri göz önünde bulundurmak gerekir. Ayrıca hamilelerin de gebelik döneminde detoks yapması önerilmemektedir. Bu grupların dışında ise herkesin kişiye özel olarak hazırlanmış detoks uygulamalarını tercih etmeleri doğru olacaktır. Bu sayede daha etkili bir arınma süreci yaşamakla birlikte vücudu korumak da mümkün olur.



DETOKSUN YAYGUN ETKİLERİ NELERDİR?



Daha önce de söylediğim gibi detoksun fiziksel etkilerinin yanı sıra vücudun arınmasıyla birlikte ortaya çıkan ruhsal etkileri de vardır. Depresif ruh halinin ortadan kalkması, uyku problemlerinin azalması gibi etkiler kişilerin ruhsal açıdan daha iyi hissetmesini sağlıyor. Bunların yanı sıra bağışıklık sisteminin güçlenmesi, halsizlik hissinin azalması, sindirim sisteminin daha iyi çalışması ve cilt sağlığının düzelmesi detoksun yaygın etkileri arasında yer almaktadır.



Bu yazı 03.02.2021 tarihinde Mynet mecrasında yayınlanmıştır