Kilolu Olmak Suç Değildir

Çoğu zaman suç olarak algılanan ve kişinin psikolojisini, insan ilişkilerini ve sosyal hayatını olumsuz etkileyen kilolu olmak durumunu, yapılması ve yapılmaması gerekenleri Diyetisyen Mehtap Yakut anlattı.



Suçluluk duygusuna sebep olan etkenler bireyin kendi algısı olabildiği gibi toplumsal koşullar da buna sebep olabiliyor. Özellikle ‘zayıf kadın güzeldir’ imajının dayatılmasıyla birlikte belli bir kilonun üzerinde olmak rahatsızlık yaratarak çoğu zaman da psikolojik sorunlara yol açıyor. Kilo vermek isteyen ve diyete başlayan kişilerde ise genellikle sevdikleri şeylerden mahrum bırakılmış hissi oluşuyor.



Hatalardan kaçınmak ve motivasyon şart



Sadece yetişkinleri değil çocuklar, lakaplar takılması ve oyunlarda dışlanmalar yüzünden çocuklarıı da ruhsal olarak olumsuz etkiliyor. Sürekli aldıkları kiloları düşünerek, insanların olumsuz düşüncelerine maruz kalacakları endişesi ile rahat hareket edemeyen ve mutlu hissetmeyen bireyler, genellikle içlerine kapanarak sosyal ortamlardan uzak durmayı tercih edebiliyorlar.



Düzensiz yeme alışkanlıkları, bilgisayar başında yenen atıştırmalar, çok sık fast food tüketimi, misafir olarak gidilen evlerde karşı koyulamayan ikramlar, spor/egzersiz alışkanlıklarının olmayışı da yine farkında olmadan kilo almaya sebep olabiliyor. Bu hatalardan vaz geçerek diyet için gerekli motivasyonu kendimizde bulmamız gerekiyor. Böylelikle bu yolda kendimiz adına harekete geçtiğimiz için daha mutlu hissedeceğimiz gibi, psikolojimizi bozan kilolu olma halinden kurtulabilme ihtimali de özgüvenimizi artırarak yaşama daha olumlu bakmamızı sağlayacaktır.



İşte püf noktalar



Öncelikle sürekli diyet yapmalıyım düşüncesinden kurtulmanız gerekiyor, çünkü bu sizi ileri değil geriye götürecektir. Diyete daha doğrusu sağlıklı beslenmeye başlamak için uygun bir zaman beklemek de yanlış, çünkü kendinize iyi bakmanın zamanı olmaz. Sağlıklı olan her yemek lezzetsizdir algısından da kurtulmak gerekiyor. Çünkü hem lezzetli beslenip hem de zayıflamak mümkün. Bunların yanında sağlıklı ama sınırlı sayıda tüketeceğiniz abur cuburlarınız olmalı, bu sayede canınız tatlı çektiğinde kuru meyve, çiğ kuruyemiş gibi besinlerle kilonuzu koruyabilirsiniz. Ve belki de en önemlisi gün içinde daha aktif olmaya çalışmak. Örneğin asansör kullanmamak, öğle arasında açık hava yürüyüşü yapmak ve akşam yolu uzatmak tercih edilebilir.