Emziren Annelere Doğru Beslenme Rehberi

Emzirme dönemi, bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en önemli beslenme dönemidir. Anne ile bebeğin sağlığı için çok önemli bir yere sahip bu zaman diliminde dikkat edilmesi gerekenleri Diyetisyen Mehtap Yakut anlattı.



Anne ve bebek açısından birçok yararı olan anne sütü, ilk 6 ay bebeğin beslenme ihtiyacını tek başına karşılayabiliyor. Bebeği enfeksiyonlardan koruyan anne sütü, yeterli miktarda su ve vitamin içeriği sayesinde yaşamsal öneme sahiptir. Anne sütü, anne ve bebeğin mutlu olması için de gerekli bir besin kaynağıdır. Anne sütünün miktarını ve kalitesini artırmak için bazı beslenme kurallarına uymak gerekiyor.



Bol sıvı tüketin



Yeterli düzeyde anne sütü üretimi için her şeyden önce yeterli miktarda sıvı almak gerekiyor. Suyun yanı sıra besin değeri yüksek olan süt, ayran ve kefir de emzirme döneminde tercih edilmeli, gazlı içecekler ve özellikle yeşil çaydan uzak durulmalıdır. Emziklilik döneminde alkol ve sigara kullanmamak, yeşil yapraklı sebzeler, soğan ve rezene çayı tercih etmek sütün miktarını artırabiliyor.



Protein ağırlıklı beslenmek de süt kalitesini artırabilmekle beraber, kafeine duyarlı bebekleri olan annelerinse kahve tüketimini sınırlamaları gerekiyor. Ayrıca paketli gıdalar ve yağlı / tuzlu peynirler de uzak durulması gerekenlerden. Bunun yanında bebeğin zihinsel gelişimine katkıda bulunmak içinse Omega 3 den zengin beslenmek, bunun için de haftada 2 defa balık tüketmek tercih edilebilir.



Tatlı krizine dikkat



Hipoglisemi, Polikistik Over Sendromu, Barsak parazitleri, duygusal durum gibi etkenlerin tetiklediği tatlı krizi için dikkat etmemiz gereken bazı noktalar yer alıyor. Karbonhidrat tüketimi sütün kalitesini artırmadığı gibi gebelik döneminde kilo almaya sebebiyet veriyor. Bunun yerine mevsim meyveleri tercih etmek gerekiyor. Uzun süre aç kalmamak da bu krizle mücadele için size yardımcı olacaktır.



Son olarak egzersiz ve spor yapmak da emziren anneler için oldukça önemli bir yer tutuyor. En azından günlük 30 dakikalık yürüyüş yapmak hem odağı değiştirmek, hem de kilo alımını yavaşlatmak için gerekli.